Blog

Poslední blogové články

Vítám vás na svém blogu, kde najdete články z oblasti nenáboženské spirituality, nového paradigmatu a současných výzkumů v postmaterialistické vědě, individuačního procesu a terapeutických přístupů, antropologických pohledů a mých komentářů k řadě aktuálních témat, která hýbou společností. A protože se dnes individuální prolíná s kolektivním, tak i něco z mé osobní cesty sama k sobě.

Co je to, co vnímám dnes jako klíčové?

Publikováno: 1. 9. 2023

Děkuji skvělé Tatianě Čabákové za rozhovor pro Český rozhlas, který mi udělal velkou radost. (Rozhovor najdete v sekci Média). Myslím, že se nám přes její otázky společně povedlo dostat se k tomu, co považuji dnes za hodně podstatné, a co se snažím ve své práci rozvíjet.

Zjistit více

Broumovské ohlédnutí za setkáním Spiritualita v byznysu (a pak i o deset let zpátky v Broumově v mém životním příběhu).

Publikováno: 22. 6. 2023

Atmosféra Broumova pro mě byla vždy magická. Kdysi jsme s kulturology byli na prohlídce kláštera, který byl toho času v rekonstrukci. Hotová byla jen část a vidět opravený celý komplex byl pro mě zážitek. Úžasná práce Jana Školníka a jeho týmu. Jeho vyprávění, kdy člověk uviděl, jak dokázal po malých krůčkách vlastně zdánlivě nemožné, byla pro všechny inspirující. Je to o vášni. Všichni, co máme vášeň pro svoji práci víme, rozumíme. ​

Zjistit více

TEDxNárodní

Publikováno: 26. 3. 2023

Dnes už ve velkém odpočinku, ale byl to včera zážitek. Asi nejvíc v tom, že se na TEDxNárodní sešla spousta úžasných lidí, kteří si nejen uvědomují výzvy, kterým naše civilizace čelí, počínaje klimatickou změnou a bude čelit už nadále a zlomový okamžik, ve kterém jsme a snaží se ve svých oborech smysluplně ovlivňovat společnost, systém a myšlení lidí.

Zjistit více

Válka a aktivovaný mýtus

Publikováno: 8. března 2022

Návrat hodnot. Přes bolest, zmatenost, strach, soucit a úzkost, kterou v posledních dnech celá společnost zažívá je na celé situaci cosi ohromujícího. Jsme uprostřed kosmogonického cyklu, a to právě v jeho nebezpečné fázi, kdy jde o přežití. Proto to s námi tak hýbe. Po válce na Ukrajině bud Evropa nebude nebo bude jiná.

Zjistit více

Moudrost traumatu

Publikováno: 9. říjen 2021

Do neděle je k vidění film Moudrost traumatu, o kterém jsme na konci září besedovali v kině Přítomnost, a který nabízí jeden z cenných pohledů, jak se můžeme na trauma dívat. Navázala bych z pohledu tématu, kterému se celoživotně věnuji.

Zjistit více

Covid a proměna paradigmatu

Publikováno: 8. listopad 2020

V roce 1934 C.G. Jung v rozhovoru řekl: „Psychologický problém dneška je duchovní problém. Dnešní člověk dychtí a lační po bezpečném vztahu s duševními silami uvnitř sebe. Jeho vědomí, které se odvrací od obtíží moderního světa, postrádá vztah s bezpečnými duchovními podmínkami. To způsobuje, že je člověk neurotický, nemocný a vyděšený.“

Zjistit více

Má osobní cesta I.

Publikováno: 4. říjen 2020

Mám pocit, že se zas vracím z velké dálky. Na pozadí sestupu celé společnosti a zániku starého světa, tak jak jsme ho znali proběhla i poslední část mého vlastního dvouletého individuačního sestupu. Iniciační scénář, který dobře znám, a o kterém jsem psala, jsem aktuálně i prožívala.

Zjistit více

Iniciační rituály přechodu v kontextu současného dění II.

Publikováno: 27. říjen 2020

Odpověd jednomu z diskutujících na můj post ohledně tématu iniciačních rituálů na Facebok přidávám jako samostatný článek. Ráda bych vysvětlila proč ztotožňuji současnou kulturu s pozicí jedince v rituálu přechodu do dospělosti.​ ​

Zjistit více

Iniciační rituály přechodu v kontextu současného dění I.

Publikováno: 26. březen 2020

Iniciační scénáře smrti a znovuzrození mají obdobnou stavbu jak na individuální, tak na kolektivní úrovni. Na pandemii, která naši společnost postihla, se můžeme dívat jako na kolektivní iniciační rituál přechodu. Cestu k dospělosti naší kultury.​

Zjistit více

Víme, že fyzický a duševní vývoj člověka je stupňovitý. Tak kde jsme probůh zapomněli ten duchovní?

Publikováno: 3. 3. 2020

Diskuze po mé přednášce "Osobnostní růst a nenáboženská spiritualita" v Eccentric clubu minulý týden se dotýkala mnoha témat. Chtěla bych poukázat na přetrvávající palčivý problém související v konečném důsledku s morální devalvací společnosti, s kvalitou naší politické reprezentace a s tématem moudrosti jako takovým.

Zjistit více

Zlatá hodinka - klíčový čas při narození dítěte. Jak se k ní stavíme a co o ní víme?

Publikováno: 10. 2. 2020

Jsou nejméně dva okamžiky v lidském životě, kdy se potkáváme s jinou úrovní reality. Zrod a smrt. Při svých přednáškách o vědomém rodičovství, mě znovu a znovu udivuje, jak malé znalosti máme o tzv. „zlaté hodince“ a z jakých mnoha důvodů (viz níže) je důležité, aby v tomto čase bezprostředně po porodu byli matka a dítě ponecháni v tichu a šeru sami sobě. ​ ​

Zjistit více

Beztrestnost svobodně prožívané spirituality - historicky novodobá záležitost

Publikováno: 18. listopadu 2019

Nemohla jsem být bohužel v ulicích při oslavách třiceti let od revoluce abych byla součástí proudu vyjadřujícího svobodu. Ale o to víc, jsem vlnu, která se v Čechách obrovsky vzedmula, cítila při prožitkové práci ve změněných stavech vědomí v ženském rituálním kruhu. I tahle práce je o svobodě. Vnitřní. A tak to krásně rezonovalo.

Zjistit více

Publikováno 4. listopadu 2019

Jestli je někdo kontroverzní postavou francouzské vědy, je to doktor anesteziolog a resuscitátor Jean-Jacques Charboniere. Před třiceti lety mu silný spirituální zážitek naprosto obrátil život a z kariéry venkovského lékaře ho nasměroval do výzkumů týkajících se NDE.

Zjistit více

Publikováno 31. října 2019

Po konferenci v Paříži jsem se druhý den dostala na předpremiéru filmu „Thanatos, ultime passage“ (Thanatos konečný průchod). Novinář Pierre Barnérias natočil dokument o NDE. Natáčel ho tři roky jednak s lidmi, kteří prošli klinickou smrtí a měli prožitky, které jim následně naprosto změnily pohled na život a zároveň s několika současnými vědci, kteří se tímto fenoménem dlouhodobě zabývají.

Zjistit více

Publikováno 6. října 2019

Publikováno: 6. října 2019

Vrátila jsem se z Paříže, kde jsem byla v Grand Rex na úžasném sympoziu “Zdraví, meditace, vědomí”. K práci Interdisciplinární univerzity (v čele se Jeanem Staunem), která rozpracovává nové paradigma v součinnosti i s řadou laureátů Nobelovy ceny (tentokrat v modré košili Elizabeth Blackburn - Nobelova cena v medicíně), a kterou léta sleduji, nemohu nezmínit, že přesně taková setkání by měla najít své místo v televizním zpravodajství.

Zjistit více
Update cookies preferences